Hankkeen tiedot

NimiTyövoimaa tiloille
Aloituspäivä9.4.2020
Lopetuspäivä31.10.2020
www-sivut-
TilaPäättynyt
YhteyshenkilöHeli Tossavainen
KuvausHankkeen tavoitteena on varmistaa, että maa- ja metsätalouden yritykset saavat tarvittavan määrän työntekijöitä kasvukaudelle 2020. Eniten työvoimatarve koskettaa marja-, vihannes- ja juurestiloja, mutta myös kotieläintilat ja metsänhoitoyritykset ovat työllistäneet aikaisempina kesinä. Hankkeen tavoitteena on tukea tarjota yrittäjille ja neuvontaa tilan tuotantoon ja talouteen liittyvissä asioissa koronakriisin takia sekä ohjata yrittäjiä neuvontapalveluihin, joista olisi hyötyä juuri heidän tilanteessaan. Hankkeen tavoitteena on myös varmistaa sadonkorjuu turvallisesti koronatilanteessa sekä ehkäistä viruksen leviäminen maatiloilla, joilla on työntekijöitä. Hankkeen avulla voidaan myös varmistaa yrittäjiä lähellä olevien yhteistyötahojen toimintakyky, jotta yrittäjän tarpeisiin voidaan reagoida.
KehittämistarveKoronapandemian takia vuoden 2020 kasvukaudelle tarvitaan kausityövoiman rekrytointiin muutosta totutuissa toimintatavoissa. On epävarmaa, onko kolmansista maista mahdollista saada totuttua määrää kausityöntekijöitä. Valtaosa kausityöhön tulevista on työllistynyt marjatiloilla, mutta myös kotieläintiloilla ja metsäpalveluyrityksillä on muista maista kotoisin olevia työntekijöitä. Alkutuotantoyritykset eivät ole tottuneet hakemaan työntekijöitä nopeasti kotimaasta, eikä suomalaisilla ole aiemmin ollut kiinnostusta alkutuotannon työtehtäviin. Kausityöhön liittyvät mielikuvat täytyy asettaa realistisiksi ja todellisuutta vastaaviksi. Lisäksi koronavirus aiheuttaa tiloille aivan uudenlaisia toimintamalleja, jotteivat tilalla työskentelevät tai mahdolliset tilalla vierailevat asiakkaat altistuisi koronavirustartunnalle. Karanteeniolosuhteisiin ja riskittömään työskentelyyn täytyy saada asiantuntijoiden hioma, selkeä ohjeistus.
ToimenpiteetTyövoiman saanti tiloille ruoantuotannon ylläpitämiseksi vaatii useita eri toimenpiteitä. Keskeisiä toimia ovat tutun, viljelijän luottamuksen omaavan tahon yhteydenotto ja tiedotus ja koordinointi. Toimenpiteet toteutetaan järjestöjen välisenä yhteistyönä yhdistäen voimavarat ja jokaisen paras osaaminen.

1) Yhteydenotot viljelijöihin ja jatkotoimenpiteet, tukipalvelut
2) Koordinointi maakunnittain Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala sekä valtakunnallisesti
3) Tiedotus ja markkinointi
4) Turvallisuusohjeet marjatilat, kotieläintilat, kasvinviljelytilat, metsänhoito
5) Savonian työelämäharjoittelun hyödyntäminen marjatilojen työnjohtotehtävissä
6) Tehtyjen toimenpiteiden analysointi ja mallit tulevaisuuteen
Tulokset
Kumppanit
RahoittajaESR Flat Rate 2014-2020