Hankkeen tiedot

NimiMOKOMA - monipaikkainen valmennus asiantuntijatehtäviin korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille
Aloituspäivä1.10.2020
Lopetuspäivä30.9.2022
www-sivut-
TilaPäättynyt
YhteyshenkilöKaja Rahkema
Kuvaus
KehittämistarveUlkomaalaistaustaisten työttömyysaste oli vuonna 2017 Pohjois-Karjalassa 35 % ja Pohjois-Savossa n. 26 %. Työttömyysluvut ovat yli kaksinkertaiset verrattuna alueen muuhun väestöön. Lisäksi noin neljännes arvioi olevansa ylikoulutettu nykyiseen työhönsä. Korkeakoulutusaste kohderyhmän keskuudessa on yli 40 %.

Ulkomaalaistaustaisten on muita väestöryhmiä vaikeampaa työllistyä koulutustaan vastaavaan työhön.
Suomen kielen taito tukee korkeakoulutettujen ulkomaalaistausten työllistymistä merkittävästi ja osaamisen kehittäminen on nostettu yhteiseksi kansalliseksi tavoitteeksi. Työllistyäkseen he tarvitsevat myös suomalaisen työelämän tuntemusta, verkostoja ja työnhakutaitoja. Kohdealueilla ei ole tarjolla asiantuntijatehtävissä tarvittavaa, työelämään kytkeytyvää, pitkäkestoista suomen kielen koulutusta. Korkeakoulut ovat strategioissaan sitoutuneet tukemaan Itä-Suomen osaamista ja elinvoimaa sekä ulkomaalaistaustaisten sitouttamista alueille.
ToimenpiteetAikataulu
1. Koulutuksen suunnittelu
2. Ensimmäinen koulutuspilotti 1.4.2021 - 30.9.2021, arviointi ja tulosten analysointi
3. Toinen koulutuspilotti 3.1.2022 - 15.6.2022
4. Digitaalisten työkalujen suunnittelu koko hankkeen ajan ketterän kokeilun periaatteen mukaisesti. Digitaalisia työkaluja pyritään ottamaan käyttöön jo koulutuspilottien aikana ja avoimeen käyttöön koulutusten jälkeen. Kielen testaamisen arviointityökalujen kehittäminen toteutuu hankkeen aikana ja niitä testataan koulutusten lopussa.
Tulokset
Kumppanit
RahoittajaOpetus ja kulttuuriministeriö