Hankkeen tiedot

Nimi3D-tulostusympäristön kehittäminen: kehittämishanke
Aloituspäivä1.10.2018
Lopetuspäivä31.3.2021
www-sivuthttps://3dtulostus.savonia.fi/fi/
TilaPäättynyt
YhteyshenkilöAntti Alonen
KuvausHankkeen tavoitteena on hankkia ja käyttöönottaa Savonian 3D-tulostuksen toimintaympäristöön uusia 3D tulostuslaitteita jotka mahdollistavat monipuolisesti eri materiaalien lisäävän valmistuksen.

Tavoitteena on laitekannan ja siihen liittyvän osaamisen hankinta kokonaisvaltaisesti, kiinnittäen erityistä huomiota metallin 3D-tulostukseen ja siihen liittyvän osaamisen tuomiseen alueelle.

Hankkeessa todennetaan laitteiden ja materiaalien soveltuvuus tuotantokäyttöön konkreettisten case-esimerkkien avulla yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Tavoitteena on lisäävän valmistuksen tutkimus- ja oppimisympäristön hyödyntäminen useiden eri organisaatioiden kesken Savilahden alueella niin opetuksen kuin tutkimuksenkin osalta.
KehittämistarveKyseessä on kehittämishanke joka on osa Savonian 3D-tulostuslaboratorion investointihanketta (3DTIK). Investointihankkeessa hankitaan laitteet, osaamisen kehittämishankkeessa otetaan ne käyttöön.

Yleisenä päämääränä on saada Savilahden tulevalle kampukselle 3D-tulostuskeskukseen modernit laitteistot ja osaaminen, jotka palvelevat Savoniaa, Sakkya ja UEF:ää sekä yrityskumppaneita niin opetuksessa kuin tutkimuksessa.
ToimenpiteetTP 1: Hankinta. Työpaketissa toteutetaan kilpailutukseen ja hankintaan liittyvät toimenpiteet (määrittely, vertailu,
kilpailutus ja hankinta).
TP 2: Käyttöönotto. Työpaketissa toteutetaan laitteiden asennukseen ja peruskäytön opetteluun liittyvät toimenpiteet.
TP 3: Case-tutkimukset: Työpaketissa perehdytään konkreettisten esimerkkikappaleiden avulla laitteiston toimintaan ja mahdollisuuksiin. Työpaketti toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yhteistyökumppanien ja alueen yritysten kanssa.
TP 4: Raportointi: Työpaketissa julkaistaan koulutus- ja tutkimusmateriaalia laitteisiin ja case-tutkimuksiin liittyen sekä tiedotetaan hankkeen tapahtumista.
TuloksetProjektin tuloksena Savonian 3D-tulostusympäristön saadaan nykyaikainen laitekanta ja siihen liittyvä osaaminen mahdollistaen toiminnan jatkumisen seuraavan 5-10 vuoden aikana. Uusien laitteiden myötä ympäristö tarjoaa mahdollisuuden myös metallin 3D-tulostukseen liittyvään testaukseen ja tutkimukseen.

Ympäristöön hankittavat suorakerrostuslaitteet kuten robottiin liitettävä 3D-tulostuspäät tarjoavat käyttökokemuksia eri alojen sovelluksiin suuremman mittakaavan tulostuksilla.
KumppanitHankkeen kohderyhmät ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, sen alueelliset yhteistyökumppanit (mm. Savonkoulutuskuntayhtymä, Itä-Suomen Yliopisto, Ylä-savon ammattiopisto, Kuopion Yliopistollinen Sairaala) sekä Pohjois- Savon alueen yritykset ja julkiset organisaatiot. Yrityksistä painopiste on erityisesti pk-yrityksissä, pienyrityksissä ja start-upeissa. Terveydenhuollon osalta kohderyhmänä ovat sekä julkisen että yksityisen puolen toimijat.
RahoittajaEAKR Flat Rate 2014-2020