Hankkeen tiedot | ![]() |
| Nimi | Ruokapalvelut kohti luomutavoitetta |
| Aloituspäivä | 1.12.2025 |
| Lopetuspäivä | 30.11.2028 |
| www-sivut | - |
| Tila | Käynnissä |
| Yhteyshenkilö | Anu Arolaakso |
| Kuvaus | Tavoitteena on:
• Selvittää luomutuotteiden markkinapotentiaalia ja hintatasoa. • Vakiinnuttaa luomun käyttöä julkisissa keittiöissä. • Parantaa luomutuotteiden saatavuutta ja ennakointia. • Tuottaa koulutusmateriaaleja ja strategiatyön tukiaineistoa eri kohderyhmille. • Kehittää malli luomutuotteiden hintaseurantaan. • Vaikuttaa kuntastrategioihin ja elintarvikekilpailutuksiin. |
| Kehittämistarve | Ruokapalvelut kohti luomutavoitetta (RuKoLa) -hanke tähtää laajaan ja pysyvään muutokseen luomun käytössä julkisissa ruokapalveluissa. Hanke sitouttaa koko luomuketjun toimimaan luomun kysynnän ja tarjonnan parempaan kohtaamisen parantamiseksi.
Luomutetaan ruokapalvelut (LuRu) -hanke (2022–2024) osoitti, että ruokapalveluilla on halua ja kykyä lisätä luomun käyttöä, kun tarjolla on toimivia malleja ja tukea muutokseen. Hankkeen pilotit ja luomuyritykset korostivat yhteistyön merkitystä koko ruokaketjussa sekä tiedonkulun tärkeyttä tuotetarpeista ja saatavuudesta. Ruokapalvelut kohti luomutavoitetta RuKoLa -hanke jatkaa siitä, mihin LuRu-hankkeella päästiin. RuKoLa-hanke vastaa LuRu-hankkeen tuloksien jalkauttamisesta valtakunnallisesti. Hankkeessa mm. selvitetään luomutuotteiden markkinapotentiaalia ja vakiinnutetaan luomun käyttöä julkissa ruokapalveluissa. Lisäksi parannetaan luomutuotteiden saatavuutta sekä kysynnän ennakointia. Hankkeessa myös tuotetaan koulutusmateriaalia ammattikeittiöiden tarpeisiin ja strategiatyöhön tukiaineistoa hyödyntäen LuRu-hankkeessa tehtyjä aineistoja. |
| Toimenpiteet | Hankkeen toiminnot jakautuvat kolmeen työpakettiin:
TP1 Selvitykset - markkinapotentiaali ja hinnat Tavoite: Luomutuotteille ei Suomessa ole kattavia hintatietoja ja hintojen seurantaa. RuKoLa-hankkeessa selvitetään luomutuotteiden markkinapotentiaaleja ammattikeittiöissä sekä luomutuotteiden saatavuutta keittiöiden tarpeisiin. Hankkeessa selvitetään myös luomutuotteiden hintatietoja sekä kehitetään malli, jonka avulla hintoja voidaan seurata säännöllisesti ja kustannustehokkaasti. Lisäksi hankkeessa toistetaan Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa tehty luomun käyttöselvitys. TP2 Yhteistyöllä tuloksiin Tavoite: Parannetaan ja tiivistetään koko ruokaketjun ja ammattikeittiöiden välistä ymmärrystä ja kumppanuutta. TP3 Näkyvyyttä ja vaikuttamista Tavoite: Jalkautetaan Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja ja työkaluja laajasti eri kohderyhmille. Ruralia-instituutin Lähiruoan käytön kehittyminen julkisissa ammattikeittiöissä ja sen aluetaloudelliset vaikutukset -selvityksen mukaan n. 80 % kuntapäättäjistä kertoo, että luomua ei mainita kunnan strategiassa. RuKoLa- hankkeen tavoitteena on kontaktoida erityisesti ne ruokapalvelut ja kuntien päättäjät, joissa luomun käyttöä ei ole aktiivisesti edistetty. |
| Tulokset | Hankkeen tulokset julkaistaan Kohti luomutavoitetta -verkkosivuilla sekä hanketoimijoiden omilla verkkosivuilla. Lisäksi järjestetään syksyllä 2028 tulosten julkistamistilaisuus. Kaikki tulokset ovat vapaasti kaikkien ruokaketjun toimijoiden ja kehittäjien käytettävissä.
Tuloksena syntyy luomun käytön vakiinnuttamisen sekä koko ketjun yhteistyön toimintamalli, koulutuspaketti ammattikeittiöiden tarpeisiin sekä henkilöstön perehdyttämiseen, tukiaineisto luomusta päättäjille strategiatyöhön sekä hankinnoista vastaaville henkilöille elintarvikekilpailutuksiin. Lisäksi hankkeen toimintojen avulla saadaan selville ammattikeittiöiden luomun käyttöpotentiaali sekä luomutuotteiden hintatietoja ja luodaan toimiva malli luomun käyttötarpeen ennakoinnille. Hankkeessa syntyy myös uutta, luomua sisältävää reseptiikka ammattikeittiöille. Hankkeessa luodaan Luomukummitoiminta-malli. |
| Kumppanit | Hankkeen toimenpiteet tukevat koko luomuarvoketjun yhteistyötä ja vievät ruokapalveluita kohti kansallista luomutavoitetta. Kohderyhmänä on koko ruokaketju; julkiset ruokapalvelutoimijat, luomutuottajat ja jatkojalostajat, tavarantoimittajat, kuntien päättäjät sekä hankinta-asiantuntijat.
Hankkeen toimintoihin sitoutetaan laajasti luomutuottajia ja -jatkojalostajia sekä tavarantoimittajia. Luomun käytön lisäämisessä yksi tärkeimmistä kohderyhmistä ovat kuntien päättäjät. Hankkeen tulokset mahdollistavat myös tuottajille oman tuotannon kehittämisen. Hankkeen toiminnoilla tuetaan myös huoltovarmuutta sekä varautumista. Lisäksi tuetaan kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteiden saavuttamista. Hanke toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun ja Pro Luomu ry:n yhteistyönä ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. |
| Rahoittaja | Maa-ja metsätalousministeriö 2021-2027 |

