Hankkeen tiedot | ![]() |
Nimi | Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä |
Aloituspäivä | 1.1.2025 |
Lopetuspäivä | 31.12.2026 |
www-sivut | https://laari.info/kaynnissa-olevat-hankkeet/finfoodnet-suomalaiset-innokaupungit-ja-alueet-vauhdittamassa-ruokaratkaisujen-vientia/ |
Tila | Käynnissä |
Yhteyshenkilö | Outi Kuvaja |
Kuvaus | FinFoodNET-hanke tukee suomalaisen ruokaketjun yritysten kansainvälistymistä ja vientiä. Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä eri alueiden välillä, kehittää osaamista sekä edistää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI).
Alueellisten osaamisprofiilien vahvistaminen - Tunnistetaan eri alueiden vahvuudet, kehitysalustat ja käytössä olevat työkalut ruokasektorin kehittämiseksi. - Selvitetään myös mahdolliset puutteet tai kehityskohteet. - Tavoitteena on vahvistaa yrityksille suunnattua TKI-palvelutarjontaa. Yhteistyön tiivistäminen - Kootaan yhteen eri alueiden osaaminen ja tehdään se näkyväksi. - Tiivistetään yhteistyötä kaupunkien, yritysten ja TKI-toimijoiden välillä. - Edistetään alueiden välistä verkostoitumista ja yhteistä kehittämistä. Kohti kansainvälistymistä - Rakennetaan laajempia, vientiä tukevia TKI-klustereita ja kehittämishankkeita. - Vahvistetaan yhteyksiä kansainvälisiin TKI-verkostoihin. - Tuodaan lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille ja tuetaan yritysten kasvua kansainvälisillä markkinoilla. |
Kehittämistarve | Suomi on EU-maiden joukossa heikoimpia elintarvikeviennissä. Esimerkiksi Tanskaan verrattuna suomalaisessa ruokaosaamisen viennissä on paljon kehitettävää – erityisesti alueiden välisessä yhteistyössä, joka Tanskassa on tiivistä ja strategista.
Koska kotimainen kulutus ei kasva, viennin merkitys korostuu. Business Finlandin ja valtiovallan tavoitteena on ruokaviennin kaksin- tai jopa kolminkertaistaminen tulevien vuosien aikana. Petteri Orpon hallitusohjelma asettaa tavoitteeksi viennin kaksinkertaistamisen vuoteen 2031 mennessä. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan ruokasektorin arvonlisä voidaan nostaa nykyisestä 4,5 miljardista eurosta 6,2 miljardiin euroon vuoteen 2035 mennessä. Kasvusta noin puolet syntyisi viennin kasvusta ja puolet uusien arvoketjujen rakentamisesta. |
Toimenpiteet | |
Tulokset | FinfoodNET-hanke rakentaa alueiden välisen ”Finnish Food Cities and Regions” -verkoston tukemaan ruokaketjun yrityksiä viennin ja kansainvälistymisen edistämisessä. Verkosto tiivistää yhteistyötä kaupunkien, TKI-toimijoiden ja yritysten välillä, tunnistaa alueiden osaamisen, kehitysalustat ja tarpeet sekä tekee näkyväksi alueelliset osaamisprofiilit. Hanke kehittää yhteistyötä elintarvikeviennin vauhdittamiseksi, katalysoi vientiä tukevia TKI-klustereita ja vahvistaa yhteyksiä kansainvälisiin TKI-verkostoihin, tuottaen lisäarvoa suomalaiselle ruokasektorille. |
Kumppanit | Hanke on Innokaupungit-verkoston vetovastuuhanke. Innokaupungeista mukana ovat Kuopion lisäksi Jyväskylä, Lahti, Seinäjoki, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu.
Toteutamme hanketta yhteistyössä Into Seinäjoen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Vantaan kaupungin kanssa. Välittömät kohderyhmät koostuvat ruokaviennin ekosysteemin toimijoista, jotka edistävät Suomen ruokavientiä omalla asiantuntemuksellaan. Näihin kuuluvat ruoka-alan yritykset, TKI-toimijat, julkiset organisaatiot sekä koulutus- ja opetusalan instituutiot hanketoimijoiden alueella. Välillisesti hanke tukee suomalaista ruokavientiä laajemminkin, tavoittaen eurooppalaiset kumppanit ja verkostot, alkutuottajat sekä hankekonsortion ulkopuolelle jäävät kaupungit ja maakunnat |
Rahoittaja | EAKR 2021-27 |