Hankkeen tiedot

NimiKuopion vesiosaamisesta kansainväliseen näkyvyyteen ja liiketoimintaan
Aloituspäivä1.10.2024
Lopetuspäivä30.9.2026
www-sivut-
TilaKäynnissä
YhteyshenkilöTiina Haatainen
KuvausTämän hankkeen tavoitteena on nostaa Savilahden vesiosaamisen innovaatioekosysteemi uudelle tasolle ja ulosmitata sen mahdollistamat hyödyt aluekehitykseen:
A.) tavoittelemalla kansainvälisesti tunnustettua edelläkävijyyttä erityisesti digitaalisten ratkaisujen kehittäjäekosysteeminä,
B.) vahvistamalla kuopiolaisen vesiosaamisen ja yritystoiminnan näkyvyyttä ja roolia sellu- ja paperiteollisuuden vedenkäsittelyn ja prosessivesikiertojen arvoketjuissa, sekä
C.) lisäämällä yritysvetoista KV-toimintaa globaalien vesihaasteiden ratkaisemiseksi suomalaiseen vesiosaamiseen perustuen.
KehittämistarveVeteen liittyvät haasteet ovat tyypillisesti monialaisia ja niiden ratkaiseminen edellyttää laaja-alaista osaamista sekä eri osapuolten (elinkeinoelämä, tutkimusorganisaatiot, teolliset toimijat, kunnat ja kaupungit) välistä tehokasta yhteistyötä. Toisaalta veteen liittyvät haasteet niin yhdyskunnissa kuin teollisuudessakin tarjoavat mahdollisuuksia uusien innovaatioiden, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi suomalaiseen vesiosaamiseen pohjautuen. Yleiseksi haasteeksi vesialalla on tunnistettu alalla toimivien yritysten pienehkö koko, joka tarkoittaa sitä, että kokonaisvaltaisten ratkaisuiden tuottamiseksi tarvitaan korostetusti eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä kansallisten osaamisresurssien tehokasta hyödyntämistä ja yhteen hiileen puhaltamista. Yhteistoiminnan tarve korostuu mm. pyrittäessä mukaan teollisuuden, ja erityisesti KV-markkinoiden arvoketjuihin. Vastaavasti tarve teknologiayritysten ja tutkimusorganisaatioiden väliselle yhteistoiminnalle korostuu pyrittäessä kehittämään korkean lisäarvon uusia innovaatioita eri teknologioiden rajapinnoilta esimerkiksi Smart Water -sektorille.

Lisäksi on tarvetta suomalaisen vesiosaamisen näkyvyyden ja tunnettavuuden lisäämiselle, sekä monipuolisille kehittämisalustoille, joissa kunnat ja kaupungit voivat toimia merkittävinä katalysaattoreina ja kokeilualustoina uusille vesialan innovaatioille yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden sekä elinkeinoelämän kanssa. Tarve on ilmeinen mm. vesihuoltosektorin korjausvelan kasvaessa sekä pyrkimyksissä digitalisaation käyttöönoton vauhdittamiseen vesihuoltosektorilla.
ToimenpiteetHankkeen toimenpiteiden toteutus on jaettu neljään työpakettiin seuraavasti:

TP1: Älykkäät vesihuollon ratkaisut (Savonia/UEF)
Tässä työpaketissa Savilahden kokeiluympäristön kansainvälistä houkuttelevuutta ja näkyvyyttä kehitetään edelleen erityisesti digitaalisten sovellusten edelläkävijänä. Kehitystä kohdennetaan Digital Twin ja Metaversumi –sovellusten suuntaan. Yhteistoimintaa UEF:n ja Savonian AI- ja Smart Water –osaajien välillä tiivistetään merkittävästi. Osaamiseen pohjautuen pyritään merkittävien uusien KV-avausten (1-2 KV-hanketta) muodostamiseen yhteistoiminnassa keskeisten yrityskumppaneiden kanssa. Konsortio pyrkii tunnistamaan mahdolliset kansalliset ja kansainväliset rahoituslähteet (Business Finland, EAKR, Horizon Europe, Interreg ja/tai LIFE-ohjelmat) yhteisten hankeavausten pohjaksi.
- Digital Twin: Tehdään katsaus teknologian kehitykseen ja sovelluksiin eri aloilla keskittyen erityisesti vesihuollon tapaustutkimuksiin.- Metaverse: Virtuaalitodellisuuden (VR), lisätyn todellisuuden (AR) ja sekatodellisuuden (MR) sovellusten tutkiminen teollisissa ympäristöissä keskittyen yhteistyö- ja koulutusmahdollisuuksiin.
- Integraatiotutkimukset: Kartoitetaan esimerkkejä muilta aloilta, joissa Digital Twin ja Metaverse-teknologiat on yhdistetty huomioiden onnistumiset ja rajoitukset.
- Markkinakatsaus: Tehdään kartoitus relevanteista suomalaisista Digital Twin- ja Metaverse-alueilla toimivista yrityksistä sekä myös mahdollisten kansainvälisten yhteistyökumppaneiden (teollisuus ja akatemia) kartoitus.
- Testataan vedenkäsittelyjärjestelmän Digital Twin mallia, joka sisältää reaaliaikaista dataa ja simulaatioita. Samanaikaisesti kehitetään Metaverse-alusta, jossa Digital Twin voidaan visualisoida ja olla vuorovaikutuksessa virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) työkalujen avulla.
- Kokonaisuutta testataan valvotussa ympäristössä sen toimivuuden ja tehokkuuden arvioimiseksi ja sitä parannetaan mukautetuilla tekoälysovelluksilla. Tästä vaiheesta kerätyillä tiedoilla valmistellaan konsepteja, jotka mahdollisesti kaupallistetaan yritysten kanssa.
- Kerätään palautetta eri sidosryhmiltä, mukaan lukien alan asiantuntijat, operatiivisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja ympäristötutkijat.

TP2: Älykkäät talteenottoprosessit ja nollapäästöteollisuus (Savonia/UEF)
Sellu- ja paperiteollisuus on Suomen suurin yksittäinen veden kuluttaja ja myös volyymiltään suurin vesipäästöjen aiheuttaja. Toisaalta sellu- ja paperiteollisuudessa on jatkuvasti kehittämistarpeita veden käsittelyyn ja kierrätykseen, sekä veden käytön minimointiin liittyen. Alan trendinä on ollut viime vuosina myös sellutehtaan sivuvirtojen hyödyntäminen uudella tavalla (esim. biometanoli, ligniini) sekä uudenlaiset lopputuotteet (esim. tekstiili), jotka myös luovat uusia haasteita jätevirtoihin sekä sisäisiin vesikiertoihin. Nämä kehittämistarpeet luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia sellaisille yrityksille/teknologiatoimittajille, jotka kykenevät kehittämään innovatiivisia veden puhdistus- ja kierrätysteknologioita hyödynnettäväksi teollisessa mittakaavassa. Tämä kehityssuunta tukee myös sellu- ja paperiteollisuuden omia tavoitteita ns. nollapäästö -tehdaskonseptin kehittämiseksi.

Työpaketissa 2 aktivoidaan Kuopion vesiosaajien (TKI-toimijat ja yrityskumppanit) TKI-yhteistyötä sellu- ja paperiteollisuuden avaintoimijoiden kanssa valmistelemalla 1-2 yhteistä TKI-hankekokonaisuutta esim. Business Finlandin rahoitusrahoitusputkeen sellu- ja paperiteollisuuden ajankohtaisin vesihaasteisiin/kehittämistarpeisiin liittyen. Toimenpiteiden avulla pyritään veturikumppanuuksien muodostumiseen ko. toimialan kanssa erityisesti nollapäästöteollisuus –konseptin kehittämistarpeiden osalta. Työpaketin 2 toimenpiteet koostuvat seuraavista osatehtävistä:
- Sellu- ja paperiteollisuuden avainkumppaneiden tunnistaminen ja sitouttaminen yhteistoimintaan. Myös mahdollisesti uusien puupohjaisten/kierrätysvirroista valmistettavien tuotteiden tarkastel
TuloksetTämän hankkeen vaikutuksesta muodostuu seuraavia tuloksia/tuotoksia:
- Hankkeen toimenpitein vahvistetaan entisestään Savilahden innovaatio- ja kokeiluympäristöjen kyvykkyyksiä katalysoida uusien innovaatioiden kehitystyötä, KV-rahoitusten saatavuutta, sekä uuden liiketoiminnan muodostumista Savilahden vesiosaamiseen pohjautuen.
- Toimenpiteillä tavoitellaan kansainvälisesti tunnustettua edelläkävijyyttä erityisesti digitaalisten ratkaisujen kehittäjäekosysteeminä (älykkäät vesihuollon ratkaisut), jolla pyritään osaltaan edistämään uusien innovaatioiden muodostumista eri teknologioiden rajapinnoilta sekä vahvistamaan Savilahden alueen KV-näkyvyyttä. Edelläkävijyyden myötä alueen houkuttelevuus sekä alan KV-osaajien, että uusien yrityskumppanuuksien osalta vahvistuu.
- Nollapäästöteollisuuden osalta hankkeen toimenpitein vahvistetaan yhteistoimintaa erityisesti sellu- ja paperiteollisuuden avaintoimijoiden suuntaan. Tällä pyritään edistämään erityisesti alueen pk-yritysten pääsyä mukaan ko. teollisuusalan arvoketjuihin sekä isompiin yrityskonsortioihin. Samalla tuetaan ns. nollapäästö-teollisuus –konseptin kehittymistä ja siihen liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamista. Toimenpiteet vaikuttavat välillisesti myös vesi-intensiivisen teollisuuden toimintaedellytyksiin Suomessa.
- Lisäksi hankkeen toimenpitein edistetään alueellisten pk-yritysten pääsyä mukaan KV-markkinoiden arvoketjuihin edistämällä yritysvetoisten KV-investointi/liiketoimintaprojektien toteutumista suoraan KV-markkinoille.
- Hankkeen toimenpiteet vahvistavat osaltaan Savilahden asemaa globaalisti kilpailukykyisenä vesialan innovaatio-ekosysteeminä ja uudistavat elinkeinoelämää valikoitujen kärkiteemojen osalta nopeuttaen myös uusien innovaatioiden kehittymistä ja jalkautumista käytäntöön.
KumppanitSavonian lisäksi hankkeen toteutukseen osallistuvat GTK:n Itä-Suomen yksikkö sekä Itä-Suomen yliopisto (UEF).
RahoittajaEAKR 2021-27