Hankkeen tiedot

EU-logo, sekä teksti Euroopan unionin osarahoittama.
NimiSäilörehun korjuuajan tarkentaminen
Aloituspäivä15.4.2024
Lopetuspäivä31.12.2026
www-sivut-
TilaKäynnissä
YhteyshenkilöJarkko Partanen
KuvausHankkeen tavoitteena on testata erilaisia uusia teknologioita tukemaan tiloja säilörehun optimaalisen korjuuajan määrittämisen päätöksenteossa, ja tukea jo valmiiksi käytössä olevia menetelmiä tuottamalla tarkempaa alueellista tietoa aiempaa nopeammin. Hankkeen tavoitteena on tuottaa myös toimintamalli/työkalu säilörehun korjuuajan optimointiin. Eri menetelmiä yhdistämällä voidaan saada aikaan toimivia konkreettisia malleja/työkaluja tilalla tapahtuvan suunnittelun avuksi. Tarkentuvan korjuuajan lisäksi lisääntyvä tieto rehun raaka-aineen laadusta ja määrästä auttaa tiloja myös nurmentuotannon, ruokinnan ja talouden suunnittelussa.

Hankkeen tavoitteena on lisätä uuden teknologian käyttöönottoa ja hyödyntämistä säilörehun korjuuajan määrittämisen apuna karjatiloilla ja muuttaa viljelijöiden toimintatapaa laatu-, teknologia- ja talousorientoituneemmaksi. Tavoitteena on parantaa säilörehun korjuuajankohdan ja sadon määrän
arviointiin käytettävien NIR-analysaattoreiden ja droonien luotettavuutta hankkeen testeistä saatujen kalibrointiaineistojen ja datan avulla, jotta menetelmien käyttö maatiloilla käytännön työn ja tuotannon suunnittelun apuna voisi lisääntyä.
KehittämistarveSäilörehun korjuuajan tarkentaminen -hankkeessa testataan ja kehitetään Polispec- ja AgriNIR -NIR-analysaattorien ja droonien hyödyntämistä säilörehun optimaalisen korjuuajan määrittämisessä sekä sadon määrän ja laadun arvioinnissa. Testaustoimintaa tehdään koeympäristöissä ja hankeryhmään kuuluvilla maatiloilla koko kasvukauden ajan. Saatuja tuloksia varmennetaan laboratorionäyttein ja punnituksin. Hankkeessa saadun datan ja tiedon perusteella luodaan toimintamalli/työkalu säilörehun korjuun optimoimiseen.
Kohderyhmänä hankkeelle ovat lypsykarjatilalliset. Menetelmät ja tulokset ovat hyödynnettävissä myös muilla säilörehua tekevillä kotieläintiloilla, kuten lammastiloilla, emolehmätiloilla ja lihanautatiloilla sekä muut säilörehua tekevät kotieläintilat, koneurakoitsijat, kasvinviljelytilat sekä kotieläintilojen kanssa toimivat neuvonta- ja koulutusorganisaatiot. Hankkeen tuloksista tiedotetaan julkaisujen ja verkostojen kautta.
Optimaalinen säilörehun tekoaika on melko lyhyt. Nykyisin korjuuajan määrittäminen tiloilla perustuu kasvuston silmämääräiseen havainnointiin, kasvustosta otettavien korjuuaikanäytteiden tuloksiin, lämpösummasta johdettuihin D-arvoennusteisiin sekä korjuuaikana vallitsevaan säätilaan ja sääennusteeseen ja korjuuhetkellä käytettävissä oleviin resursseihin. Korjuuaikanäytteiden tulokset tulevat nykyisin noin viikon kuluessa näytteenotosta. Tämä on liian pitkä aika tiedon odottamiseen, erityisesti jos vallitsevat olosuhteet ovat sellaiset, että kasvusto vanhenee ja sadon ruokinnallinen laatu laskee hyvin nopeasti. Hyvälaatuinen ja hyvin sulava säilörehu varmistaa eläinten hyvän tuotoksen ja on märehtijöille hyvinvoinnin kannalta tärkein rehu. Mikäli huonolaatuista säilörehua korvataan ostorehulla, voi se aiheuttaa sekin ylimääräisiä kustannuksia ja ostosäilörehun ruokinnallinen laatu voi olla huonompi, kuin mihin tilalla oikeilla panostuksilla pystyttäisiin, ja näin ollen se voi aiheuttaa eläimille terveysriskin.
ToimenpiteetTP1 Hankehallinto
TP2 Testaukset kokeiluympäristössä
TP3 Testaukset maatilaympäristössä
TP4 Hankeviestintä
TuloksetHankkeen tuloksena saadaan uusia alueellisia kalibrointiaineistoja apilapitoisista ja monilajisista nurmista sekä vertailuaineistoja eri analysaattoreiden tuloksista, ja NIR-analysaattoreiden ja droonien hyödyntämismahdollisuudet karjatiloilla ja karjatiloille palveluita tuottavilla toimijoilla paranevat. Karjatilat, ja myös karjatiloille nurmea viljelevät kasvintuotantotilat ja koneurakoitsijat, saavat entistä ajantasaisempaa ja laadukkaampaa tietoa säilörehun korjuuaikapäätösten ja tuotannonsuunnittelun tueksi, mikä mahdollistaa laadukkaan säilörehun korjuun, korkean tuotostason ja kannattavamman tuotannon. Oikea-aikaisella säilörehunkorjuulla varmistetaan, että viljelyyn laitetut tuotantopanokset tulevat optimaalisesti käytetyksi. Onnistuneella säilörehunkorjuulla voidaan vähentää maatilan riippuvuutta ostettavista väkirehuista ja parantaa toiminnan kannattavuutta.
KumppanitJyväskylän ammattikorkeakoulu (Päätoteuttaja)
Maanmittauslaitos
RahoittajaEMR flat rate 2021-2027