Hankkeen tiedot

eu_osarahoitus_2021-2027_P-S_liitto
NimiVastuullista metsäsuunnittelua kuntametsänomistajille
Aloituspäivä1.5.2024
Lopetuspäivä31.12.2025
www-sivuthttps://vastuullinenmetsasuunnittelu.savonia.fi/
TilaKäynnissä
YhteyshenkilöMiika Kajanus
KuvausHankkeen tavoitteena on toteuttaa pohjoissavolaisille kunnille soveltuva vastuullisen metsänomistajan metsäsuunnitelma, joka vahvistaa hiilinieluja, pienentää ilmastopäästöjä, vähentää haitallisia vesistövaikutuksia, vahvistaa luonnon monimuotoisuutta sekä parantaa huoltovarmuutta sosiaalisesti hyväksyttävillä toimintatavoilla.

Vastuullisen metsäsuunnitelman tueksi kartoitetaan ilmastonmuutoksesta aiheutuvia riskejä. Ilmastoriskiskenaarioiden avulla tunnistetaan muuttuvan ilmaston tuomat riskit ja haasteet, joihin voitaisiin vastata vastuullisen metsäsuunnittelun keinoin.

Vastuullisen metsäsuunnitelman laadinnasta tuotetaan opas, jota toimijat voivat hyödyntää vastuullisen metsäsuunnitelman laadinnassa.
KehittämistarveSuomen metsien kyky hillitä ilmastonmuutosta on luonnonvarakeskuksen mukaan heikentynyt viime vuosien voimakkaiden hakkuiden vuoksi ja siksi metsien käytön suunnittelussa tulisikin pyrkiä turvaamaan hiilensidonta ja hiilivarastot riittävällä tasolla myös tulevaisuudessa.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja sopeutumisen vahvistamiseksi tarvitaan ymmärrystä myös vedenkierrosta ja erilaisten ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien riskien hallitsemisesta. Metsistä vesiin tapahtuvaa kuormitusta lisää muuttuva ilmasto, johon kuuluvat ilmaston lämpeneminen, sään ääri-ilmiöt, kuten kuivuus, lisääntyvät sateet ja tulvat, sekä lumettomuus ja roudattomuus.

Metsien käytön suunnittelulla voidaan vastata ilmastonmuutoksesta aiheutuvien riskien hallintaan ja ilmastonmuutoksen hillintään. On tärkeää toimia vastuullisesti, jotta metsät säilyttävät resilienssinsä, monimuotoisuudesta ja tuottavuutensa, sekä pystyvät toimimaan avaintekijänä vesiensuojelussa ja ilmastonmuutoksen hillinnässä.
ToimenpiteetToimenpiteet on jaettu kolmeen työpakettiin.
TP 1. Datan kokoaminen, yhdistäminen, mallinnukset ja analyysi
- kootaan yhteen paikkatietoaineisto, jota voidaan käyttää vastuullisen metsäsuunnitelman laadinnassa

TP 2. Pohjois-Savon ilmastometsä skenaariot ja niihin varautuvat metsänkäyttösuunnitelmat
- Järjestetään ilmastoriskiskenaariotyöpajoja, simuloidaan erilaisia metsänkäsittelytapoja ja laaditaan metsänkäyttösuunnitelmat

TP 3. Opas vastuullisen metsänomistajan metsäsuunnitteluprosessiksi
- Laaditaan opas vastuullisen metsäsuunnitelman laadinnan tueksi
Tulokset
KumppanitHankkeen kohderyhmänä on Pohjois-Savon kunnat ja kuntien metsäsuunnittelusta vastaava henkilöstö. Välillinen kohderyhmä on Pohjoissavolaisten kuntien metsäsuunnitteluun liittyvät sidosryhmät.
RahoittajaJTF 2021-27