Kehittämistarve | Globaali ruokajärjestelmä on haasteiden edessä. Haasteita luovat mm. väestönkasvu, kaupungistuminen, sekä ilmastonmuutos. Vuosikymmenten aikana rakentuneiden elintarvikesektorin raaka-aine- ja arvoketjujen tehostaminen ei enää riitä, vaan ruokajärjestelmän rakennetta on muutettava radikaalisti kestävyyshaasteiden edessä. Innovaatioiden näkökulmasta kestävyysmurros luo mahdollisuuksia luoda uutta kestävää liiketoimintaa. Kilpailukykyisten ja aidosti kestävien innovaatioiden kehittäminen ruoka-alalle vaatii kuitenkin onnistuakseen uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämistä ja pilotointia. Käytännössä se tarkoittaa uusien, alan ulkopuolelta tulevien toimijoiden, osaamisen ja teknologioiden yhdistämistä innovatiivisilla tavoilla uusiksi ratkaisuiksi. Uusien, kestävyysmurroksen toteutumisen kannalta välttämättömien kumppanuuksien rakentumista aktivoidaan Pohjois-Savon Agri-Food klusterin tominnassa.
Agri-Food -klusteri sai alkunsa Pohjois-Savon liiton aloitteesta. Liitto on kokenut tärkeäksi rakentaa alueelle vahvoja innovaatioekosysteemejä, jotka palvelevat yrityksiä parhaalla mahdollisella tavalla. Agri-Food klusterin kokoaminen ja jäsenten sitouttaminen toteutettiin Savonian resursseilla syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Klusteri sai virallisen statuksen ECCP:ltä (European Cluster Collaboration Platform) kesäkuussa 2021. Klusterille on perustettu nettisivu (https://agrifoodclusterns.fi/fi/) ja verkostoituminen kansainvälisesti on aloitettu. Klusteriin on sitoutunut 24 eri toimijaa, mukana yrityksiä, TKI-organisaatioita, oppilaitoksia, kaupunkeja ja kuntia, maaseutupalveluja sekä Leader-yhdistyksiä. Agri-Food Network -hankkeen avulla klusterin toimintaa on tarkoitus laajentaa, jotta se palvelee paremmin koko pohjoissavolaista ruokaketjua. |