Hankkeen tiedot

eu_osarahoitus_2021-2027_P-S_liitto
NimiAutonomisesti liikkuvan työkoneen kehittäminen
Aloituspäivä1.4.2023
Lopetuspäivä30.6.2026
www-sivut-
TilaKäynnissä
YhteyshenkilöHarri Komulainen
KuvausTässä hankkeessa on tavoitteena kouluttaa tekoäly ajamaan kaivinkonetta. Ensin simulaatioympäristössä, sitten laboratorio-olosuhteissa pienoismallilla ja viimeiseksi kaupallisesti saatavilla oleva kaivinkone oikeassa toimintaympäristössään.
Samalla syntyy Pohjois-Savon ja kolmen eri asteen oppilaitoksen alueelle yhteinen innovaatioympäristö, jossa pystymme mallintamaan koneesta tarkan digitaalisen kaksosen, todentamaan sen oikeellisuuden sekä siirtämään digitaalisella mallilla kehitetyt algoritmit fyysiseen koneeseen.
KehittämistarveRaskaat työkoneet ovat tärkeitä vientituotteita Pohjois-Savolle ja koko Itä-Suomelle. Erityisesti perinteisillä maansiirron tai metsäteollisuuden aloilla koneet ovat toistaiseksi vielä lähes yksinomaan ihmisen ohjaamia. Autonomisten koneiden kehittäminen raskaiden työkoneiden alalle on haastavaa, koska työkoneet ovat usein pitkälle räätälöityjä ja pienen valmistuserän tuotteita.

Savonia-ammattikorkeakoulun ja Ylä-Savon ammattiopiston yhteisessä kehitys- ja investointihankkeessa aletaan etsiä liikkuviin työkoneisiin soveltuvia tekoälyratkaisuja.
ToimenpiteetHankkeen toimenpiteet:
1. Aloitetaan AI-koulutuksella alueen yrityksille
2. Otetaan käyttöön LUT yliopiston kaivinkonetta ohjaava tekoäly Savonian konesimuloinnin innovaatioympäristössä.
3. Verifioidaan Savonia-kaivurin digitaalinen malli. Tehdään halutusta työkierrosta tarvittavat mittaukset UEFin sovelletun fysiikan laboratoriossa ja verrataan niitä simulointimallista saatuihin tuloksiin.
4. Muokataan Savonia-kaivurin fyysinen malli simulointipenkistä käsin etäohjattavaksi 5G/WLAN yhteyden yli. Hyödynnetään ROS pohjaisuutta.
5. Koulutetaan tekoäly suorittamaan yksinkertainen työkierto Savonia-kaivurin digitaalisella mallilla.
6. Siirretään simulaatioympäristössä koulutettu tekoäly ohjaamaan fyysistä Savonia-kaivuria.
7. Hankitaan seuraavan kokoluokan kaivuri ja sille huoltokontti. Muunnetaan se etäohjatuksi ja mallinnetaan simulaatioympäristöön. Toistetaan pienoismallikaivurin tekoälykoulutus isommalla kaivurilla. Yhteistyössä YSAO:n maanrakennuksen kanssa.
8.Toistetaan pienoismallikaivurin tekoälykoulutus isommalla kaivurilla.
TuloksetMallipohjainen tekoäly, joka osaa suorittaa työtehtävän simulaatioympäristössä, laboratorioympäristössä ja lopulta reaalimaailmassa. Menetelmä työkoneen simulointimallin verifiointiin. Kokonaisuutena syntyy innovaatioympäristö, jossa tekoäly voidaan kehittää, verifioida ja testata.
KumppanitHanke toteutetaan yhteistyössä Savonian, LUT-yliopiston, Ylä-Savon ammattiopiston sekä Itä-Suomen yliopiston teknillisen fysiikan laitoksen kanssa.
Yrityskumppaneina hankkeessa ovat Ponsse Oyj, Normet Oy, Junttan Oy, LLP Farm Machinery Group Oy, Mantsinen Group Oy, Hydroline Oy ja Mevea Oy.
RahoittajaEAKR 2021-27