Hankkeen tiedot

EU-logo, sekä teksti Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.
NimiHumalaa kasvuun
Aloituspäivä1.1.2022
Lopetuspäivä30.6.2024
www-sivut-
TilaKäynnissä
YhteyshenkilöJukka Ruotsalainen
KuvausHankkeen tavoitteena on löytää humalan tuotannosta uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Hankkeessa aktivoidaan maatiloja humalatarhojen perustamiseen, luodaan markkinoita suomalaiselle lähihumalalle sekä etsitään suomalaisille humalalajikkeille soveltuvia prosessointimenetelmiä. Hankkeen tavoitteena on luoda itäsuomalaisiin tuotanto-olosuhteisiin soveltuvia viljely- ja prosessointimenetelmiä humalalle.
KehittämistarveKotimainen humala on ainutlaatuista ja sillä on pitkät perinteet. Humala on viime aikoina kiinnostanut niin panimoita kuin viljelijöitäkin. Tähän yhtenä syynä on pienipanimoiden yleistyminen ja innostuneisuus oluen valmistukseen. Tämän myötä tietoisuus oluen valmistuksesta ja siihen käytettävistä raaka-aineista on myös lisääntynyt. Oluen valmistuksen kallein raaka-aine on usein humala. Käytännössä yli 99 % Suomen käyttämästä humalasta tuodaan ulkomailta, lähinnä Saksasta.

Luonnonvarakeskus (Luke) on hankkeissaan etsinyt ja tutkinut suomalaisia humalalajikkeita, niiden viljelyä sekä soveltuvuutta teollisuuden käyttöön. Etsintäkuuluttamalla Luke sai 1400 erilaista näytettä perinteisistä suomalaisista humalakannoista. Näistä 21 kantaa on todettu käyttökelpoiseksi ja lähdetty jalostamaan eteenpäin taimiksi. Parhaillaan käynnissä olevassa HopUp-hankkeessa on perustettu humalan koetarhoja Paimioon, Kurejoelle ja Louelle.

Pohjois-Savossa humalan viljelyyn on tutustuttu Savonian agrologiopetuksen sekä kehittämishankkeiden kautta. Savonian hallinnoimissa Mallasklusterin kehittämishankkeissa on kuulosteltu panimoiden toiveita ja tarpeita. Kotimaisen maltaan lisäksi kiinnostusta on myös suomalaisen humalan käyttöön.
ToimenpiteetHanke toteutetaan seuraavien työpakettien avulla:

TP1 Humalan viljelyn aktivointi alueella
TP2 Humalan markkinaselvitys
TP3 Humalan prosessointimenetelmien kehittäminen
TP4 Humalan sivuvirtojen tuotteistamisen mahdollisuudet
TP5 Hallinnointi ja tiedottaminen
TuloksetHankkeen tuloksena Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa käynnistyy pienimuotoinen humalan viljely sekä jatkojalostus. Näin voidaan tulevaisuudessa tarjota lähellä tuotettua humalaa oluen raaka-aineeksi pienpanimoille ja elintarviketeollisuuteen. Koska humalakasvi tuottaa satoa vasta kolmantena vuonna istutuksesta, tarvitaan jatkohankkeita viljelykäytänteiden edelleen kehittämiseen paikallisiin olosuhteisiin sekä jatkojalostukseen ja tuotteistukseen.

KumppanitLuonnonvarakeskus, MTK Pohjois-Savo, MTK Pohjois-Karjala, Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys
RahoittajaEMR flat rate 2014-2020